Странице

петак, 20. фебруар 2015.

Da li se iz Debaljcova zaista povuklo 80 posto ukrajinskih vojnika?

Nakon što je Petro Porošenko izjavio u sredu ujutru da je naredio povlačenje ukrajinske vojske iz Debaljcova i odleteo u Avdejevku da ih dočeka, po nepoznatim izvorima, negde oko dve hiljade i pet stotina vojnika je pristiglo u Avdejevku, a ukrajinski predsednik je izjavio da je to 80 posto brojnog sastava iz Debaljcova.

 Tokom srede i četvrtka se pojavio veći broj snimaka ukrajinskih vojnika koji su se navodno organizovano povukli iz Debaljcova


Gledajući video snimke, vidimo vojnike na oklopnim transporterima koji nose lično naoružanje sa sobom. Pre toga smo čuli izjave ministra odbrane DNR gde navodi da se onima koji polože oružje nudi zeleni koridor kojim mogu bez oružja i tehnike da napuste debaljcovski kotao.

Ponuda sama po sebi ne zvuči baš najbolje jer ti isti vojnici i dobrovoljci desnog sektora su do juče artiljerijom bombardovali gradove i ubijali žene i decu. Iznenada, odjednom ,na video snimcima vidimo dobrovoljce iz sastava bataljona Donbas kako s oružjem i tehnikom pristižu u Avdejevku. Novorusiji nije bio potreban ni Minsk 2.0 a gledamo nešto što izgleda jednostavno kao izdaja, kao da je neko pustio neonaciste iz obruča.

Novi momenat sad otvara dva značajna pitanja:
1) Gde je preostalih pet hiljada i pet stotina ukrajinskih vojnika iz debaljcovske grupe?
2) Kako su ukrajinski vojnici došli sa tehnikom i naoružanjem do Avdejevke?
 Oba pitanja imaju zajednički odgovor.

Opšteprihvaćeno mišljenje, potkrepljeno obaveštajnim radom, s obe strane fronta je da je u Debaljcovu bilo oko osam hiljada vojnika. U tom slučaju dve hiljade pet stotina, prikazanih kao 80 posto, se ne može tumačiti drugačije nego kao ulepšavanje stvarnosti.

Još je interesantnije da se pogledaju snimci i saslušaju šta ti vojnici govore. U više navrata može da se čuje kako ih je manje od pola stiglo u odnosu na broj koji je rano jutros krenuo i da su bili pod tenkovskom, artiljerijskom i mitraljeskom vatrom tokom povlačenja. U nekim izjavama ukrajinskih vojnika se tvrdi da je svaki treći uspeo da stigne na odredište.



Interesantno je svedočenje dvadeset dvogodišnjeg Alberta koji je u svojstvu saniteta boravio na frontu. Ova priča je objavljena u Njujork Tajmsu. On kaže sledeće:

Naređenje je držano u tajnosti do deset minuta pred pokret. Poslali su sanitetska vozila kao izvidnicu kroz njive i kolske puteve. Po povratku sanitetskih vozila, koja nisu izazvala uzbunu, formirali su kolonu tako što su kamioni bili u liniji a levo i desno su bili tenkovi i oklopni transporteri. Bez korišćenja svetala kolona sa oko dve hiljade vojnika je tiho krenula oko jedan posle ponoći. Uprkos merama opreznosti odmah su primili vatru. Kamioni su se zaglavljivali, sudarali ali kolona je nastavila napred. Zoru su dočekali razvučeni na otvorenom polju a vatra je dolazila sa svih strana. Mrtve i ranjene su ostavljali za sobom jer je broj kamiona bivao sve manji. Albert kaže da je on poslednjih šest kilometara pretrčao mada je bilo kamiona koji su uspeli da izvezu ceo put.

Oni naravno nisu krenuli glavnim putem prema Avdejevci već su pokušali pod okriljem mraka da se provuku sporednim putevima. Dodatna pogodnost je što će tokom noći blato biti zamrznuto i šanse da će se zaglaviti u blatu su manje. Udaljenost od Debaljcova do Svetlodarska je otprilike trideset kilometara, što znači da su oni mileli brzinom od pet kilometara na sat. Od jedan posle ponoći do svitanja u sredu u Donjecku bilo je šest sati i trideset minuta.

Nećemo biti sitničavi i proglasiti priču za laž. Možda je izviđanje počelo u jedan a pokret nastupio sat ili dva kasnije. Moguće je da su zaobilazili utvrđene položaje vojske Novorusije pa je put bio recimo pedeset kilometara.

U svakom slučaju obruč nije bio dovoljno gust i vatra nije bila dovoljno jaka da bi zaustavila kolonu proamerikanaca u povlačenju. Da li je vojska Novorusije loše rasporedila snage, da li su njihove snage bile nedovoljno mobilne, da li je povlačenje dalekometne artiljerije već počelo? Par aviona ili helikoptera bi verovatno značajno smanjio broj preživelih vozila iz konvoja.

Gledajući video snimke i slike po portalima teško je doneti procenu koliko je tehnike izvučeno iz obruča. Popularni ruski vojni analitičar “Pukovnik Kasad” je prikupio fotografije, identifikovao duplikate, dodao posto na prebrojano i dao njegovu procenu:
• Tenkova do deset komada
• Oklopnih transportera do pedeset komada
• Samohodnih haubica do deset komada
Broj kamiona se nije ni usudio da procenjuje, jer je to praktično bilo nemoguće.

Nepoznat broj kamionskih guma u tovarnom delu kamiona

Dok su usput ostavljali ranjenike na snegu, oni su vozili gume iz obruča?! Pre će biti da je par lokalnih vozila iz Svetlodara napravilo krug i priključilo se konvoju da se stekne utisak da je više njih došlo nego što jeste. Tu najzad dolazi do izražaja prava vrednost američkih instruktora.

Ako ćemo verovati onima koji su u koloni bili i koji tvrde da ih je pošlo oko dve hiljade a da ih je stiglo manje od pola, do Svetlodarska se probilo do hiljadu vojnika, verovatno manje. Porošenkovu izjavu uopšte ne treba razmatrati, jer on nema kredibilitet ni sa jedne strane fronta. Borbe još traju, zarobljenih do sad ima verovatno pet stotina, tačan balans nećemo znati još nekoliko dana ali sigurno je proamerička hunta pretrpela strahovite gubitke.

Predsednik DNR Zaharčenko tvrdi da su gubici ukrajinske vojske u debaljcovskom kotlu preko tri hiljade ljudi.

Dodatak: Naknadne informacije

Tokom tri dana od objavljivanja članka pojavile su se nove značajne informacije koje vam prenosimo.

Do trenutka zatvaranja kotla značajan deo debaljcovske grupe je prebačen u Svetlodarsk, gde je izveden prvi pokušaj zatvaranje kotla, tako da je u kotlu, kada je zatvoren uzimanjem Logvinova, bilo do pet hiljada vojnika hunte. Broj poginulih vojnika hunte, još uvek nije konačan, je reda veličine dve hiljade. Broj zarobljenih preko hiljadu. Mada su naselja očišćena po šumama u okolini Debaljcova i na putu prema Svetlodarsku još uvek tumara nekih pet stotina vojnika hunte u manjim grupama.
Što se tiče organizovanog povlačenja proamerikanaca, po svedočenjima ukrajinskih oficira nikakvog organizovanog povlačenja nije bilo. Jedan od komandira teritorijalnog bataljona Kijevska Rus priča o povlačenju:



Prvobitna priča o povlačenju, koju je ispričao Albert, postoji još u varijaciji da je postignut dogovor o zelenom koridoru uz uslov da se ostave tenkovi i veći deo oklopnih transportera ali da je ukrajinska strana posle manjeg broja teretnjaka prekršila sporazum i pokušala da izađe s tenkovima.

Strelkov je dao svoju analizu događaja i potvrdio da se radi o velikom uspehu vojnika Novorusije. Pobeđen je brojno nadmoćan protivnik, oslobođene su teritorije i važan železnički čvor. Zarobljene su velike količine tehnike, oružja i municije. Da se potpuno spreči proboj neprijatelja iz obruča bile su neophodne rezerve kojih nije bilo.

Нема коментара:

Постави коментар