Странице

уторак, 17. фебруар 2015.

Planira li Rusija ubrzano masovno finansiranje NVO sektora u Srbiji?

Neimenovani "visoki izvor ruske diplomatije" na koji se poziva portal slobodnimediji.com, najavljuje ubrzano masovno instaliranje i finansiranje ruskog nevladinog sektora u Srbiji 

Ruski institut za strateške studije

Isti izvor navodi da će NVO sektor Srbije biti bukvalno pred okupacijom od strane ruskih investicija koje će pažljivo biti koncentrisane na finansiranje projekata u Srbiji koji bi trebalo da promovišu Rusiju i njenog predsednika. Portalov izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije napominje da postoje ovakva saznanja ali da je to i sasvim očekivano. 

- U Srbiji mnoge nevladine organizacije već godinama uzimaju novac sa zapada kako bi sprovele tamošnje interese u našoj zemlji, i  to svi znaju. Te nije čudno što je sada i Rusija odlučila da uradi isto. - navodi ovaj portal pod naslovom teksta "Putin sprema okupaciju Srbije", i izražava bojazan da bi desničarske snage u državi bile direktno finansirane sa tog izvora.

Međutim, ništa od ovoga nije novost. Još od januara 2014. godine je organizovan monitoring kršenja ljudskih prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, pod nadzorom prve ruske nevladine organizacije na teritoriji Srbije. Nju predvodi Vitalij Milonov, sa ciljem da se anulira rad evropskih i američkih NVO kojima već deceniju i po "izmiču" mnogi slučajevi kršenja ljudskih prava na KiM, dok paralelno često deluju jednostrano, kroz horski organizovanu kritiku, skoro pa isključivo - Srba i Srbije. 

- Smatramo da treba da organizujemo sistem monitoringa kršenja prava na KiM i učinićemo sve što je u našoj moći da javnost sazna o svim slučajevima kršenja ljudskih prava autohtonog pravoslavnog stanovništva na KiM. Zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom borićemo se da javnost sazna za genocid koji se tamo vrši -  najavio je prilikom prve posete Srbiji Milonov.

Milonovom pojavljivanju u Srbiji predhodilo je ustoličenje Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) u Beogradu, oktobra 2013. godine. Ovaj moskovski institut, pod pokroviteljstvom Vladimira Putina, je prvo zvanično predstavništvo neke ruske nevladine organizacije u Srbiji, sa zvaničnim statusom pravnog lica, kome je omogućeno da stupa u pravni odnos sa srpskim organizacijama. 

Njen viši naučni saradnik, Nikita Bondarjev, tada je u srpkim medijima objasnio da ovaj institut, koji se poredi sa Karnegi fondacijom, postoji od 2009, kao deo administracije predsednika Ruske Federacije, a ciljevi i smisao njenog rada su izrada analitičke produkcije, koja zatim ide administraciji predsednika, ali i u druge institucije, poput Ministarstva inostranih poslova, ruske agencije za međunarodnu saradnju „Rossotrudničestvo”, ili u državne korporacije kao što je „Gasprom”. Takođe su uključeni u procese javne diplomatije i naučne aktivnosti. 

Moskva je time pokazala odlučnu volju da se uključi u trku sa Vašingtonom u stvaranju poluga uticaja i instrumenata meke moći u inostranstvu, po čemu su do sada najprepoznatljiviji bili Amerikanci. Po svemu sudeći, konačno se kreće u realizaciju dugo najavljivanog političkog programa u kome bi bile formulisane teže prisustva Rusije na Balkanu, uz zvaničan blagoslov i potpis ruskog državnog vrha.  

Ujedno, postojanje takvog programa bi značilo i promenu odnosa snaga ruskih geopolitičkih protivnika, kojima ni sadašnji stepen ruskog prisustva u Srbiji nije po volji. Da se nešto valja iza brda može da se nasluti po "povampirenju" skoro zamrlih, i nagloj aktivnosti, nesumnjivo pro-američkih NVO. 

Srbi su, navodno, prvi na ruskoj listi, a potom slede Hrvatska, Crna Gora i Mađarska Zabranjeno kopiranje!

I dok titani biju bitke prevlasti nad Balkanom, valjalo je istaći da i jedna i druga struja u svojim zemljama ovakve organizacije smatraju nepoželjnim. 

Prema istraživanju "Njujork tajmsa" u poslednje četiri godine više od 90 miliona dolara uplaćeno je iz Norveške, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja na račune "nepristrasnih i objektivnih" američkih institucija kako bi lobirale u njihovu korist i upotrebili svoj uticaj da Bela kuća i Kongres finansiraju baš projekte ovih zemalja. Norveške je, na primer, priznala da je od 2010. uplatila 24 miliona dolara vašingtonsk

Ovu pojavu, američki pravnici smatraju protivzakonitom, i ukazuju na kršenje federalnog zakona iz 1938. godine, dok insistiraju da ovakve "akademske" grupe treba registrovati kao - "strane agente". 
im istraživačkim organizacijama kako bi zakazivale sastanke između zvaničnika dve zemlje i pisale studije o temama bitnim za Norvešku, koje su se poklapale sa interesima zemlje donatora.

Sa druge strane, u Rusiji su obavezni naziv „stranog agenta“ dobile sve nevladine organizacije koje dobijaju novac od stranih država i organizacija, a bave se političkom delatnošću, što je ukratko definisano kao – „delovanje sa ciljem promene državne politike, kao i uticanje na formiranje javnog mnjenja sa tim istim ciljem.“

Putinov stav je: „Rusko zakonodavstvo treba da stvori sve neophodne uslove da bi nevladine organizacije mogle da obavljaju svoje aktivnosti slobodno i transparentno, ali nikada nećemo dozvoliti da one budu korišćene u destruktivne svrhe... Treba praviti razliku između protivljenja na civilizovan način i služenja stranim interesima na štetu sopstvene zemlje“.

Dosadašnje iskustvo u Srbiji sa NVO se uglavnom svodi na direktno bavljenje političkim aktivnostima na štetu državnih interesa. Pitanje je da li će taj trend da se nastavi, da li će protivteža dosadašnje primarne američke mreže biti anulirana pojavom ruskih nevladinih organizacija, i da li će se u našoj zemlji naći neko dovoljno mudar i obazriv da svim takvim nevladinim organizacijama dodeli adekvatan naziv - strani agenti.

   Zabranjeno kopiranje!
 Zabranjeno kopiranje!

Нема коментара:

Постави коментар