Странице

среда, 18. фебруар 2015.

„Enklava“ – film Gorana Radovanovića za buduće generacije


Priča o životu  Srba i Albanaca, smeštena u 2004.  godinu, samo nekoliko nedelja posle pogroma na Kosovu. 
 


Piše: Marija Todorović

Film „Enklava“ Gorana Radovanovića biće premijerno prikazan na FEST-u, 4. marta 2015. godine, u 19.00 časova u Sava Centru.
Film obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama.  To je priča o životu  Srba i Albanaca, smeštena u 2004.  godinu, samo nekoliko nedelja posle pogroma na Kosovu.


Radovanović  nije namenio  „Enklavu“  samo današnjim gledaocima već budućim generacijama jer smatra da je Kosovo velika, nacionalna, politička, socijalna, kolektivna, tema i kao čovek koji ima odgovornost prema nečemu što se zove "opštost i kolektivitet" veruje da  treba da postoji jedan savremeni "fidbek" na sadašnja dešavanja kao jedan umetnički zalog za buduće istraživače koji će se baviti našom temom i nama („Večernje novosti“).

Reč reditelja: 
 
“Kroz ovaj film želim da istražim suštinu srpsko/albanskog nesporazuma, koji je pre petnaest godina rezultirao ratom, razaranjem, zločinom. Ali želim i da postavim sledeće pitanje: da li je danas moguć suživot između ove dve zajednice u uslovima postojanja enklava, izolovanih ostrva hrišćanske manjine okružene morem muslimanske većine? Moj odgovor je kristalno jasan: između ove dve etničke zajednice i dalje vlada mržnja koja počiva na strahu od drugačijeg i različitog. A strah je odsustvo ljubavi… Zato je u ovoj priči glavni junak desetogodišnji dečak koji se usuđuje da učini nesto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i hrišćansku i muslimansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani! Želeo sam da napravim film baziran na večnoj i poučnoj priči o praštanju i ljubavi.”


"Enklava" će u bioskopsku distribuciju krenuti sa Kosova.  Prvo prikazivanje će najverovatnije biti u Zvečanu, a planirane su projekcije u Štrpcu i Gračanici. 


Režija i scenario: Goran Radovanović, uloge: Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković, Milan Sekulić Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković, Meto Jovanovski, Qun Lajqi, Nenad Jezdić, Rastko Janković
Šminka: Nikole Durovic, ton: Christoph Schilling, kostimograf: Monika Gebauer, scenograf: Vladislav Lašić, fotografija: Aksel Šnepat, muzika: Eleni Karaindrou, Irena Popović, montaža: Andrija Zafranović, zvuk: Eric Mischijew,  Mac Miler, producenti: Niko Hajn, Miroslav Mogorović, kreativni producent: Didi Danquart, koproducent: Jasenka Jasniger  Radovanović, produkcija: Nama Film and Sain+Hain Film, distribucija: MCF Mega Com Film
Projekcije:
3. Mar | 09:00 | 200 RSD
Sava centar
4. Mar | 19:00 | 350 RSD
Sava centar
5. Mar | 19:00 | 300 RSD
Fontana
“Kroz ovaj film želim da istražim suštinu srpsko/albanskog nesporazuma, koji je pre petnaest godina rezultirao ratom, razaranjem, zločinom. Ali želim i da postavim sledeće pitanje: da li je danas moguć suživot između ove dve zajednice u uslovima postojanja enklava, izolovanih ostrva hrišćanske manjine okružene morem muslimanske većine?
Moj odgovor je kristalno jasan: između ove dve etničke zajednice i dalje vlada mržnja koja počiva na strahu od drugačijeg i različitog.
A strah je odsustvo ljubavi…
Zato je u ovoj priči glavni junak desetogodišnji dečak koji se usuđuje da učini nesto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i hrišćansku i muslimansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani!
Želeo sam da napravim film baziran na večnoj i poučnoj priči o praštanju i ljubavi.”

Za čuvenog austrijskog pisca Petera Handkea i njegovu suprugu će 17. februara biti priređena predpremijera filma ,,Enklava“. On želi da vidi taj film, jer kako kaže i sam živi u ,,enklavi“:
- Enklava je moja kuća, dvorište, vrt, moje knjige, ja sam enklava... Ovi ljudi u Velikoj Hoči i ja smo često jedno - rekao je Handke u Velikoj Hoči.
I zato kad neko spomene imena te dve ,,enklave“ ,,Orahovac i Velika Hoča“ u njemu se uvek javljaju reči ,,nada i san“. Da će biti bolje. Zato i pomaže i deli ono što ima sa Srbima u ovim mestima i poručuje im da izdrže ,,makar u inat“ (http://www.pravoslavie.ru/srpska/77330.htm)

Filip Šubarić sa rediteljem

 U glavnoj ulozi Nebojša Glogovac kao OTAC!
"Neverovatan glumac! Možda najbolji kojeg sam gledao u poslednje vreme!  Njegov OTAC je satkan od nežnosti, straha, nemoći, hrabrosti, nekog neobjašnjivog inata, i, nadasve, ljubavi!" - Didi Danquart, nemački reditelj i koproducent filma
 
  U glavnoj ženskoj ulozi Anica Dobra kao MILICA!
Jedinstvena uloga Anice Dobre u srpskom filmu!

Goran Radovanović
Rođen je u Beogradu 1957. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. Između 1977. i 1980. boravi u Minhenu kao stipendista Gete Instituta. Po povratku u Beograd bavi se filmskom kritikom (Vidici, Filmograf, Treći program Radio Beograda), a od 1984. radi  kao scenarista i reditelj igranog i dokumentarnog filma. Kao gostujući profesor održao je niz predavanja na brojnim univerzitetima: Njujorškoj umetničkoj Školi Tiš, Teksaskom univerzitetu u Ostinu, Univerzitetu Pen u Filadelfiji, na Koledžu Kolambija, Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Univerzitetu Kornel u Njujorku, na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu, itd. Član je Evropske filmske akademije i Udruženja filmskih umetnika Srbije. Gostujući je profesor na EICTV (Međunarodnoj filmskoj i televizijskoj školi) u gradu San Antonio de los Banjos na Kubi.
Filmografija: 2009  Hitna pomoć / The Ambulance


Нема коментара:

Постави коментар