Странице

понедељак, 23. фебруар 2015.

Šta se krije iza najave Hašima Tačija da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid

Đorđe Vukadinović: Ovako nešto je u domenu naučne fantastike
Milovan Drecun: Takve izjave su uvreda za prave žrtve
Aleksandar Vulin: Tužbe za genocid i pregovori isključuju jedno drugo
Danas se navršava 16 godina od okončanja razgovora u Rambujeu


Zločini, kojih je bilo i na srpskoj i na albanskoj strani, po odredbama međunarodnog prava i presudama Međunarodnog suda u Hagu i Haškog tribunala, ni po kvantitetu, ni po kvalitetu, ne mogu da zadovolje kategoriju genocida, niti Kosovo ni iz formalnih ni suštinskih razloga, ne može da podnese tužbu, jer to je isključivo pravo koje imaju države članice UN.

 Đorđe Vukadinović

Ovim rečima, reagovao je politički analitičar Đorđe Vukadinović na najavu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova samoproglašene kosovske države Hašima Tačija da Priština radi na pripremanju tužbe protiv Srbije za genocid.

- To je u domenu naučne fantastike, jer nema uporište ni u sadržinskim, ni u formalnim razlozima, - ocenio je Vukadinović za Međunarodni radio Srbija, a kako je preneo Tanjug: - Ovde se radi o izbegavanju odgovornosti Tačija i njegovih saboraca iz takozvane OVK pred budućim Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu. Postoji mogućnost da neka druga država, u ime Kosova podnese tužbu, ali ne verujem da bi se neko usudio na unapred očigledno bezuspešan pokušaj.

Vukadinović ocenjuje da je ovakav Tačijev potez zapravo njegov politički pokušaj da pridobije naklonost dela kosovske javnosti, a da inicijativa Prištine o tužbi neće uticati na Briselski dijalog i sprovođenje do sada dogovorenog.

- Osim izbegavanja komandne odgovornosti, Hašim Tači, predstavljajući se kao najradikalniji borac za interese Kosova, na ovaj način nastoji da pridobije naklonost dela kosovske javnosti pred neke buduće izbore. U Briselskom procesu, ključni je međunarodni faktor i izjave pojednih važnih učesnika dijaloga i iz Prištine i iz Beograda gube na značaju kada se pojave međunarodni posrednici i zaključe da im je potreban napredak u procesu - istakao je Vukadinović.

Da je Srbija počinila nekakav genocid na Kosovu, i da će morati da plati ratnu odštetu, Tači je najavio pre dva dana za agenciju Anadolija:


- Imamo dokaze, imamo svedočanstva i ceo svet to zna", rekao je Tači i naveo da će se Kosovo obratiti Međunarodnom sudu pravde kada proceni "unutrašnje i međunarodne okolnosti".

Ovakva reakcija iz Prištine posledica je najave Vlade Srbije da će formirati Specijalni sud za zločine OVK. 

 Milovan Drecun

Stoga, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, Milovan Drecun je ocenio da je najava zamenika premijera Kosova Hašima Tačija da će tužiti Srbiju za genocid, uvreda za žrtve tih zločina.

  - Najava Hašima Tačija da će tužiti Srbiju za genocid je zaista uvreda za žrtve - da onaj ko je najodgovorniji za počinjene zločine, nekog drugog tuži. "Teroristička" Oslobodilačka vojska Kosova planski je izvodila nasilje koje se može protumačiti kao genocidna namera, te će Specijalni sud za zločine OVK, kada bude formiran, utvrditi da li je bilo genocida. Što se Srbije tiče, pripadnici njenih snaga bezbednosti su branili svo stanovništvo upravo od OVK - izričit je Drecun.

Prema njegovim rečima, za formiranje Specijalnog suda koji će podići optužnice protiv pripadnika OVK koji su počinili zločine nad stanovništvom, potrebno je, po sadašnjim procenama, obezbediti 200 do 300 miliona evra i sudije.

 Aleksandar Vulin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin smatra da je ovo način Prištine da sabotira pregovore u Briselu:

- Ideja po kojoj bi Srbija trebala da plaća nekome ratnu odštetu, odnosno ideja po kojoj bi trebalo ići pred Međunarodni sud pravde, i da će Kosovo navodno tužiti Srbiju za nekakav genocid, kao da je to moguće, govori ne samo da je Vlada slaba, i ne samo da nije u stanju da formuliše svoju politiku osim na ulici. To govori i da Vlada u kojoj je važan deo gospodin Tači želi da izbegne briselski dogovor i želi da izbegne nastavak briselskih razgovora. Ne može biti tužbe za genocid prema Srbiji i u isto vreme očekivati da ćemo mi dolaziti na razgovore, i u isto vreme očekivati da se ništa neće promeniti.  Tužbe za genocid i pregovori isključuju jedno drugo - ocenio je Vulin.


 Pregovori u Rambujeu

Inače, na današnji dan se navršava 16 godina kako su okončani pregovori u Rambujeu kod Pariza posle 17 dana, tokom kojih se delegacije Srbije i predstavnika separatističke struje kosmetskih Albanaca ni jednom nisu sastale. Albanci su najavili da u načelu prihvataju ponuđeni sporazum, dok je srpska strana prihvatila većinu uslova osim vojne okupacije cele zemlje od strane NATO pakta. Međunarodni posrednici su ranije odredili dve sedmice kao rok za potpisivanje sporazuma.

Neuspeh pregovora i srpsko odbijanje ultimatuma iskorišćeni su kao alibi za NATO agresiju na Srbiju, u kojoj je uništena infrastrukutra zemlje i ubijeno 3000 ljudi.

Нема коментара:

Постави коментар