Странице

уторак, 10. фебруар 2015.

Još jedan crni dan za srpske institucije na Kosovu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je delegacija Srbije prošle noći u Briselu imala duge i teške razgovore s predstavnicima Prištine, ocenivši da je naša Vlada uradila sve za svoj narod na Kosovu u ne lakim uslovima i okolnostima.


Vlada je, naime, noćas u Briselu parafirala sporazum o pravosuđu sa „vladom“ Kosova. Srbija, koja je u skladu sa ranije potpisanim Briselskim sporazumom , obavezana da ukine svoje institucije na Kosovu i Metohiji, ovim sporazumom o integraciji srpskih pravosudnih organa u pravosudni sistem navodne Republike Kosova, gubi bilo kakvu ingerenciju nad pravosudnim organima u okviru ove južne srpske pokrajine. Ovim parafom, zapečaćena je sudbina srpskih sudova koji se zatvaraju, umesto kojih će se uspostaviti novi, kosovski sudovi. Do danas srpski pravosudni organi biće integrisani u kosovski sistem i obavezani da sude po kosovskim zakonima.

Time je još još jedan dramatičan srpski poraz proglašen za pobedu, i veliki uspeh. Pogotovo ako se uzme u obzir već ofucana obećanja o „vrlo brzom otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU“.
- Očekujem i verujem da će celokupna međunarodna zajednica podržati napore i naš težak rad u dijalogu sa Albancima. Ali, mnogo je važnije šta ćemo da uradimo sa svojom zemljom, koliko ćemo moći sebe da promenimo – uporan je Vučić.

Mic po mic, Vučićeva Vlada, počevši od Briselskog sporazuma na ovamo, sve je bliža i formalnom priznanju Kosova. Znače li njegove reči iz Davosa: „U ovom trenutku ne možemo da pristanemo na nezavisno Kosovo“, da će i taj trenutak doći? Po koju cenu i za čiji interes?

Нема коментара:

Постави коментар