Странице

четвртак, 12. фебруар 2015.

Povraćaj PDV-a na bebi opremu - kako da ostvarite svoje pravo

Ovo korisničko uputstvo predstavlja materijal namenjen fizičkim licima koja mogu da ostvare pravo na refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe (preuzeto sa sajta bebac.com).
 

U skladu sa poslednjim izmenama Odluke o povraćaju PDV-a na bebi opremu, roditelji mogu priložiti i fiskalne račune za opremu koju su kupili i pre rođenja bebe. 
Zahtev za refundaciju PDV-a možete da podnesete za kupovinu od januara do decembra 2014. godine. Ono što treba da urade jeste da odu u filijalu Poreske uprave i dopune svoj već predati zahtev fiskalnim isečcima koji im ranije nisu bili prihvaćeni. 
Odluka o povraćaju PDV-a na bebi opremu stupila je na snagu 01. januara 2013. godine. Roditelji koji žele da vrate novac koji su dali za PDV, moraju da ispune određene uslove i da se drže propisanih rokova.



 Da biste ostvarili pravo na povraćaj PDV-a, morate ispuniti tri uslova:
- da Vaše dete nije starije od dve godine
- da ukupna primanja Vaše porodice nisu veća od 997.799 dinara godišnje
- da ne posedujete nekretninu vredniju od 24.300.000 miliona dinara (oko 200.000 e)

Prijave se Poreskoj upravi u Vašem mestu mogu podneti od 01. do 18. februara 2015. godine. 

Jedini podaci koji roditelj upisuje u zahtev za refundaciju jesu svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi. 
Kupac hrane i opreme za bebe ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB, odnosno Zahteva kupca hrane i opreme za bebe za refundaciju PDV organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.

U toku detetove prve godine života možete vratiti PDV u iznosu do 41.574 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 31.181 dinara.

Država će Vam vratiti PDV za sledeće artikle:
- mleko za odojčad
- kašice
- krevetac
- kolica
- stolica za hranjenje
- autosedište
- pelene


Нема коментара:

Постави коментар